Recovery plan for Europe
Ministero dell'Università e della Ricerca
Italia Domani, the National Recovery and Resilience Plan

Strengthening of the Italian Research Infrastructure for Metrology and Open Access Data in support to the Agrifood

Image

METROFOOD-IT: A Series of Webinars on Innovation in the Agri-Food Sector Starting on January 30th

METROFOOD-IT: A Series of Webinars on Innovation in the Agri-Food Sector Starting on January 30th

In which direction is the world of scientific research moving in the agri-food sector? What technologies are currently being used to improve product quality and the functioning of the supply chain? Furthermore, how can the industry embrace circular economy principles?

These and many other topics of interest to the agrifood world will be explored during a series of webinars organized by the METROFOOD-IT Consortium and its partners (ENEA, University of Naples Federico II, University of Siena, University of Parma, University of Rome La Sapienza, University of Bari, University of Molise, INRIM), with the contribution of METROFOOD-Romania and METROFOOD-Slovenia.

The online sessions, each lasting an hour, and predominantly conducted in Italian, will take place at 10 or 11 a.m. on Tuesdays and Wednesdays. They will delve into topics of particular relevance to the agri-food sector. The discussions will be led by professors and researchers from the partner institutions of METROFOOD-IT, allowing participants the opportunity to interact in real-time by asking questions and making specific requests. This presents a chance for knowledge and dialogue not only for researchers and technologists but also for all sector stakeholders (businesses, professionals, policymakers), who will gain familiarity with strategies and innovations contributing to profound changes in the agrifood world.

Event Information

Event Date 30-01-2024 10:00 am
Event End Date 18-04-2024 12:00 pm
Cut Off Date 17-04-2024 11:00 pm
Location
Attachment LocandinaCicloWebinar_2024.pdf

Agendas

30-01-24

Ore 10.00

Dr. Giovanni Organtini - Sapienza Università di Roma. Fondamenti della teoria della misura

30-01-24

Ore 11.00

Dr.ssa Claudia Zoani - ENEA. L’importanza dei materiali di riferimento per il settore agroalimentare

31-01-24

Ore 11.00

Prof. Leopoldo Angrisani - Università di Napoli Federico II. La qualità della misurazione e il ruolo
dell'incertezza di misura

06-02-24

Ore 10.00

Dr.ssa Daniela Pontiggia - Sapienza Università di Roma. Principi e tecniche proteomiche per il
miglioramento, la qualità e la genuinità dei prodotti agroalimentari

06-02-24

Ore 11.00

Dr. Gianfranco Diretto - ENEA. Approcci di metabolomica su specie di interesse agroalimentare

07-02-24

Ore 10.00

Dr.ssa Nives Ogrinc - METROFOOD-RI SLOVENIA. Stable isotope metrology in food science

13-02-24

Ore 10.00

Dr.ssa Marina Ceruso - Università di Napoli Federico II. Valorizzazione di specie ittiche sottoutilizzate
mediante caratterizzazione "omica

13-02-24

Ore 11.00

Dr.ssa Chiara Portesi - INRIM. La spettroscopia NMR in ambito alimentare: panoramica e case studies

14-02-24

Ore 11.00

Dr. Andrea Rossi - INRIM. La spettroscopia Raman come strumento per l’identificazione e la
quantificazione relativa di nanoparticelle

20-02-24

Ore 10.00

Prof. Federica Bianchi - Università di Parma. Il ruolo della gascromatografia-spettrometria di massa ad
alta risoluzione e della chemiometria nella metabolica per l’identificazione di nuovi marcatori di
prodotti alimentari

20-02-24

Ore 11.00

Prof. Monica Mattarozzi - Università di Parma. Food imaging mediante microscopia elettronica a
scansione ambientale per il controllo di processo

21-02-24

Ore 11.00

Dr. Valerio Miceli - ENEA. - La texture degli alimenti e profili di consistenza

27-02-24

Ore 10.00

Prof. Francesca De Filippis - Università di Napoli Federico II. Ruolo del microbioma nella qualità degli
alimenti

27-02-24

Ore 11.00

Dr.ssa Annamaria Bevivino & Dr.ssa Luciana Di Gregorio - ENEA. La sicurezza microbiologica degli
alimenti: ruolo dei batteri vitali ma non coltivabili (VBNC)

28-02-24

Ore 11.00

Dr.ssa Alessia Cemmi & Dr.ssa Jessica Scifo - ENEA. Applicazioni delle radiazioni gamma in campo
agroalimentare

05-03-24

Ore 10.00

Prof. Domenico Caputo/ Dr.ssa Francesca Costantini - Sapienza Università di Roma. Lab-on-Chip: una
nuova sfida per la sicurezza alimentare

05-03-24

Ore 11.00

Prof. Marco Giannetto - Università di Parma. Materiali nanocompositi come piattaforme
multisensoristiche per il controllo della qualità e autenticità di alimenti

06-03-24

Ore 10.00

Dr. Luca Fiorani - ENEA. Spettroscopia laser fotoacustica: una nuova tecnica per la sicurezza alimentare

06-03-24

Ore 11.00

Prof. Marco Giannetto, Prof. Ilaria De Munari - Università di Parma. “Lingue elettroniche” portatili per
la valutazione della qualità degli alimenti come dispositivi smart basati su IoT

12-03-24

Ore 10.00

Dr.ssa Daniela Pontigia - Sapienza Università di Roma. Dalla medicina delle 4P a METROFOOD-IT:
strumenti, modelli e dati per prevenire, predire, personalizzare, partecipare la qualità e la sicurezza delle
filiere agroalimentari

12-03-24

Ore 11.00

Prof. Federico Marini - Sapienza Università di Roma. Strategie di analisi dei dati per il controllo di
qualità degli alimenti

19-03-24

Ore 10.00

Dr.ssa Sonia Tangaro - Università degli studi di Bari Aldo Moro. Dai dati alla nutrizione: il contributo
dell'intelligenza artificiale

19-03-24

Ore 11.00

Dr. Pierpaolo Di Bitonto - Università degli studi di Bari Aldo Moro. Dai dati alla nutrizione: il
contributo delle infrastrutture di calcolo

03-04-24

Ore 10.00

Prof. Remo Pareschi, Dr. Sandro Pullo - Università degli studi del Molise. La Blockchain per la
tracciabilità agroalimentare

03-04-24

Ore 11.00

Prof. Marco Trifuoggi - Università di Napoli Federico II. Contaminanti emergenti nella filiera
alimentare

10-04-24

Ore 10.00

Prof. Rebecca Pogni - Università di Siena. Packaging: perchè l’economia circolare è un volano per
l’innovazione

10-04-24

Ore 11.00

Dr. Simone Cresti - Università di Siena. L’esperienza dei Living lab nel comparto agroalimentare

17-04-24

Ore 10.00

Prof. Giampiero Cai- Università di Siena. Il Vertical Farming: un approccio innovativo all’Agrifood

18-04-24

Ore 11.00

Dr.ssa Nastasia Belc - METROFOOD-RI - ROMANIA. One Health as a promoter of a sustainable food
system

We are no longer accepting registration for this event

Feedback