Strengthening of the Italian Research Infrastructure for Metrology and Open Access Data in support to the Agrifood
METROFOOD-IT: A Series of Webinars on Innovation in the Agri-Food Sector Starting on January 30th
In which direction is the world of scientific research moving in the agri-food sector? What technologies are currently being used to improve product quality and the functioning of the supply chain? Furthermore, how can the industry embrace circular economy principles?
These and many other topics of interest to the agrifood world will be explored during a series of webinars organized by the METROFOOD-IT Consortium and its partners (ENEA, University of Naples Federico II, University of Siena, University of Parma, University of Rome La Sapienza, University of Bari, University of Molise, INRIM), with the contribution of METROFOOD-Romania and METROFOOD-Slovenia.
The online sessions, each lasting an hour, and predominantly conducted in Italian, will take place at 10 or 11 a.m. on Tuesdays and Wednesdays. They will delve into topics of particular relevance to the agri-food sector. The discussions will be led by professors and researchers from the partner institutions of METROFOOD-IT, allowing participants the opportunity to interact in real-time by asking questions and making specific requests. This presents a chance for knowledge and dialogue not only for researchers and technologists but also for all sector stakeholders (businesses, professionals, policymakers), who will gain familiarity with strategies and innovations contributing to profound changes in the agrifood world.
Event Information
Event Date | 30-01-2024 10:00 am |
Event End Date | 18-04-2024 12:00 pm |
Cut Off Date | 17-04-2024 11:00 pm |
Location | |
Attachment | LocandinaCicloWebinar_2024.pdf |
Agendas
30-01-24 |
Ore 10.00Dr. Giovanni Organtini - Sapienza Università di Roma. Fondamenti della teoria della misura |
30-01-24 |
Ore 11.00Dr.ssa Claudia Zoani - ENEA. L’importanza dei materiali di riferimento per il settore agroalimentare |
31-01-24 |
Ore 11.00Prof. Leopoldo Angrisani - Università di Napoli Federico II. La qualità della misurazione e il ruolo |
06-02-24 |
Ore 10.00Dr.ssa Daniela Pontiggia - Sapienza Università di Roma. Principi e tecniche proteomiche per il |
06-02-24 |
Ore 11.00Dr. Gianfranco Diretto - ENEA. Approcci di metabolomica su specie di interesse agroalimentare |
07-02-24 |
Ore 10.00Dr.ssa Nives Ogrinc - METROFOOD-RI SLOVENIA. Stable isotope metrology in food science |
13-02-24 |
Ore 10.00Dr.ssa Marina Ceruso - Università di Napoli Federico II. Valorizzazione di specie ittiche sottoutilizzate |
13-02-24 |
Ore 11.00Dr.ssa Chiara Portesi - INRIM. La spettroscopia NMR in ambito alimentare: panoramica e case studies |
14-02-24 |
Ore 11.00Dr. Andrea Rossi - INRIM. La spettroscopia Raman come strumento per l’identificazione e la |
20-02-24 |
Ore 10.00Prof. Federica Bianchi - Università di Parma. Il ruolo della gascromatografia-spettrometria di massa ad |
20-02-24 |
Ore 11.00Prof. Monica Mattarozzi - Università di Parma. Food imaging mediante microscopia elettronica a |
21-02-24 |
Ore 11.00Dr. Valerio Miceli - ENEA. - La texture degli alimenti e profili di consistenza |
27-02-24 |
Ore 10.00Prof. Francesca De Filippis - Università di Napoli Federico II. Ruolo del microbioma nella qualità degli |
27-02-24 |
Ore 11.00Dr.ssa Annamaria Bevivino & Dr.ssa Luciana Di Gregorio - ENEA. La sicurezza microbiologica degli |
28-02-24 |
Ore 11.00Dr.ssa Alessia Cemmi & Dr.ssa Jessica Scifo - ENEA. Applicazioni delle radiazioni gamma in campo |
05-03-24 |
Ore 10.00Prof. Domenico Caputo/ Dr.ssa Francesca Costantini - Sapienza Università di Roma. Lab-on-Chip: una |
05-03-24 |
Ore 11.00Prof. Marco Giannetto - Università di Parma. Materiali nanocompositi come piattaforme |
06-03-24 |
Ore 10.00Dr. Luca Fiorani - ENEA. Spettroscopia laser fotoacustica: una nuova tecnica per la sicurezza alimentare |
06-03-24 |
Ore 11.00Prof. Marco Giannetto, Prof. Ilaria De Munari - Università di Parma. “Lingue elettroniche” portatili per |
12-03-24 |
Ore 10.00Dr.ssa Daniela Pontigia - Sapienza Università di Roma. Dalla medicina delle 4P a METROFOOD-IT: |
12-03-24 |
Ore 11.00Prof. Federico Marini - Sapienza Università di Roma. Strategie di analisi dei dati per il controllo di |
19-03-24 |
Ore 10.00Dr.ssa Sonia Tangaro - Università degli studi di Bari Aldo Moro. Dai dati alla nutrizione: il contributo |
19-03-24 |
Ore 11.00Dr. Pierpaolo Di Bitonto - Università degli studi di Bari Aldo Moro. Dai dati alla nutrizione: il |
03-04-24 |
Ore 10.00Prof. Remo Pareschi, Dr. Sandro Pullo - Università degli studi del Molise. La Blockchain per la |
03-04-24 |
Ore 11.00Prof. Marco Trifuoggi - Università di Napoli Federico II. Contaminanti emergenti nella filiera |
10-04-24 |
Ore 10.00Prof. Rebecca Pogni - Università di Siena. Packaging: perchè l’economia circolare è un volano per |
10-04-24 |
Ore 11.00Dr. Simone Cresti - Università di Siena. L’esperienza dei Living lab nel comparto agroalimentare |
17-04-24 |
Ore 10.00Prof. Giampiero Cai- Università di Siena. Il Vertical Farming: un approccio innovativo all’Agrifood |
18-04-24 |
Ore 11.00Dr.ssa Nastasia Belc - METROFOOD-RI - ROMANIA. One Health as a promoter of a sustainable food |