Recovery plan for Europe
Ministero dell'Università e della Ricerca
Italia Domani, the National Recovery and Resilience Plan

Strengthening of the Italian Research Infrastructure for Metrology and Open Access Data in support to the Agrifood

Image

TOMATO TRACE for valorising the PDO Pomodorino Piennolo del Vesuvio

TOMATO TRACE for valorising the PDO Pomodorino Piennolo del Vesuvio

TOMATO TRACE project funded by PSR Campania 2014-2020 aims to valorise of the PDO Vesuvian Piennolo tomato and strengthen the liaison with the territory by developing traceability models based on sensorial, spectroscopic and multielement analyses. The project is coordinated by the University of Naples Federico II, under the scientific responsibility of Prof. Paola Adamo. The event will represent the opportunity to make the point about the progresses of the activities with the project partners and the companies involved.

https://www.tomatotrace.it/

Event Information

Event Date 15-12-2022 9:30 am
Event End Date 15-12-2022 1:00 pm
Location
Attachment LOCANDINATomatoTrace.pdf

Agendas

9,30

Registrazione partecipanti

10.00 - 10:20

Saluti di indirizzo

Marina Albanese - Direttore Centro LUPT
Università degli Studi di Napoli Federico II

Flora Della Valle - Dirigente UOD
Valorizzazione, tutela e tracciabilità del prodotto agricolo, Regione Campania

Cristina Leardi - Presidente Consorzio DOP
Pomodorino Piennolo Vesuvio

Le analisi qualitative, spettroscopiche e multielementari del Pomodorino Piennolo Vesuvio DOP
Luigi Ruggiero, Carmine Amalfitano - Dipartimento di Agraria, UNINA

Manuale operativo a supporto della tracciabilità
Enrico De Micheli - Agroqualità

I processi di commercializzazione del prodotto
Marco Damiano - Dintec

10:20 -12:30

Interventi

Il Progetto TOMATO TRACE
Paola Adamo - Dipartimento di Agraria, UNINA

Analisi territoriale e georeferenziazione delle aziende associate al Consorzio e/o iscritte alla DOP
Ferdinando Maria Musto - Centro LUPT, UNINA

Il disegno sperimentale e la gestione agronomica
Raffaele Terracciano, Claudio Ciancio - dottori agronomi

Le analisi sensoriali del Pomodorino Piennolo Vesuvio DOP
Maria Luisa Ambrosino - SI Impresa Laboratorio analisi sensoriali

12:30 - 13:00

Discussione

Interverranno le Aziende

  • AGER di Gaetano Romano
  • BENEDUCE RAFFAELE di Tuoro Massimo
  • L'ORO DEL VESUVIO di Francesco Ambrosio
  • LE TORE di Vittoria Brancaccio
  • MASSERIA LO SBIRRO
  • SAPORI VESUVIANI di Pasquale Imperato

e i referenti regionali

We are no longer accepting registration for this event

Location Map

Feedback